Creatief met bouwmaterialen

blog Creatief met bouwmaterialen

Zoek je inspiratie voor je volgende kunstwerk? En wil je tegelijk groen bezig zijn? Vraag dan eens bij je lokale bouwbedrijf naar afgedankte bouwmaterialen. Van spijkers en schroeven tot latten, platen en buizen; overal kun je wel iets gaafs van maken. In dit blog geven we je inspiratie voor het gebruik van bouwmaterialen in decors en podia, schilderijen, sculpturen en kunstwerken.

Kunstwerk van buizen en pijpen

Op de foto bij dit artikel zie je het Sibeliusmonument in de Finse hoofdstad Helsinki. Deze is opgebouwd uit 600 aan elkaar gelaste pijpen. Inspirerend, vind je niet? We zijn benieuwd wat je zou maken met een lading gebruikte pvc-buizen, schoorsteenpijpen of spirobuizen. Zoals je kunt lezen bij ventilatiespecialist Spirototaal zijn spirobuizen eindeloos op elkaar aan te sluiten. Zo kun je ook zonder lasdiploma creatief zijn met buizen.

Go nuts met spijkers en schroeven

Roestige spijkers en dolgedraaide schroeven hoeven niet bij het oud ijzer. Een zoektocht op Pinterest levert een schat aan inspiratie op voor ‘nuts, bolts, screws & nails art’. We zien desk size decorstukken tot grote sculpturen van ijzerwaren. Muziekinstrumenten, voertuigen, dieren, portretten, abstracte vormen; je kunt helemaal nuts gaan met dit bouw- en klusmateriaal.

Stenen en dakpannen

Overgebleven (stukken) stenen en dakpannen lenen zich perfect voor allerlei kunstprojecten. Zo vind je bijvoorbeeld gemakkelijk hoe je de populaire happy stones kunt schilderen. Dakpannen hebben een mooie vorm om op te schilderen. Zachtere stenen zijn ideaal om in te krassen. Wist je dat je ook verf kan maken van stenen? Kalk is bijvoorbeeld een veelgebruikt basismateriaal, maar ook bijvoorbeeld krijt en allerlei soorten keramiek zijn geschikt. Schilder als de oermens met ecologische verf!