Een windscherm op je scooter: wel of niet doen?

windscherm scooter

Het windscherm zien we steeds meer voorkomen op scooters en brommers. Waarom is dat eigenlijk, en is een windscherm op je scooter wel nodig? Volgens velen is het een onmisbaar onderdeel. Om je eigen conclusie te trekken, moet je eerst weten wat een windscherm precies is en wat het doet.

windscherm scooter

Over het windscherm

Een windscherm is een plaat van doorzichtig plastic, kunststof of ander materiaal dat voorop de scooter bevestigd is. Het windscherm is dus als een soort voorruit: je kijkt er doorheen wanneer je aan het rijden bent. Er zijn veel verschillende versies maar in essentie doen ze allemaal hetzelfde: jou beschermen tegen wind en andere weersomstandigheden. In welke mate ze dat doen, hangt van het scherm af.

Hoogte van de schermen

Er zijn windschermen van verschillende formaten. In eerste instantie verschillen ze natuurlijk vooral in hoogte. Een hoger scherm beschermt je beter tegen wind en regen. Het zorgt er echter ook voor dat de scooter zwaarder is. Dat merk je wanneer je wil bewegen en scherp sturen. Vind je dat dus een beetje spannend, dan kun je kiezen voor een lager windscherm. Met zo’n laag windscherm ben je iets wendbaarder maar het beschermt je natuurlijk ook weer minder tegen regen en wind want je hoofd steekt er bovenuit. Dan kun je een goede helm met sjaal en muts opzetten om toch beschermd te blijven. Ook handschoenen mogen niet ontbreken op de scooter, zelfs wanneer je een windscherm hebt niet.