Hoe check je voor een verbouwing welke ruiten je in de kozijnen hebt?

Een vergaande hobby is het constant willen klussen in huis. Menig man (en ook vrouw) kent het wel: altijd maar op zoek zijn naar iets nieuws wat veranderd kan worden aan de woning. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee, het wordt zelfs gestimuleerd om constant bezig te zijn met het veranderen van het uiterlijk of innerlijk van de woning.

Tijdens het klussen kan je nog wel eens tegen dingen aanlopen en jezelf bepaalde vragen gaan stellen. Zo is een vraag die veel voorkomt na het schuren van de kozijnen: “welke soort glas heb ik eigenlijk in mijn kozijnen zitten?”. In dit blog zal daar uitgebreid over worden verteld, zodat jij voortaan goed op de hoogte bent van de manieren waarop je bepaalde glassoorten kunt herkennen. Lees snel verder voor alle tips en handige weetjes!

Vooraf

Voordat we van start gaan is het goed om te weten welke soorten glas er allemaal te onderscheiden zijn. Als eerste is er enkel glas. Dit is de makkelijkste glassoort om te herkennen, want er is zichtbaar maar één ruit geplaatst in de kozijnen. Het is sterk aan te bevelen om enkel glas te vervangen op het moment dat je erachter komt dit in jouw woning te hebben. Dit in verband met isolatiewaarden!

Vervolgens heb je dubbel glas. Dubbel glas lijkt heel erg op HR glas (ook wel HR++ glas genoemd). Als laatste heb je ook nog HR+++ glas.

Om te beginnen kan je de documentatie checken

Bij de oplevering van jouw huidige woning heb je als het goed is bepaalde documenten verkregen waarin de details staan van jouw woning. Hieronder vallen ook de details van jouw ruiten!

Denk bij documentatie aan de verkoopbrochures, eventuele verbouwfacturen of zelfs het bouwkundig rapport of taxatierapport. Dit zijn allemaal bronnen van de informatie die jij nodig hebt. Beschik je niet over deze documenten? Geen probleem, je kunt er namelijk ook zelf goed achter komen welk type ruit jij hebt thuis.

Glassoorten onderscheiden doe je zo

Enkel glas staat hier boven al beschreven. De volgende in het rijtje is dan dubbel glas. Gelukkig kan je deze versie gemakkelijk herkennen aan een aluminium strip aan de binnenkant tussen de twee glasplaten in. De binnenkant van dubbel glas is geïsoleerd met een luchtlaag die de warmte goed binnenhoudt.

HR++ glas ziet er op het eerste oog hetzelfde uit als dubbel glas. Dit komt door het feit dat beiden twee glasplaten hebben. HR++ glas kan je van dubbel glas onderscheiden door te kijken naar de letters die op de aluminium strip staan. Staat er HR? Dan heb je te maken met een ruit van HR-glas. Kom je er toch niet uit? Dan kan je altijd de beste glaszetter Den Bosch even contacteren. Het fijne van HR++ glas is dat er tussen de twee glasplaten een laagje edelgas is ingespoten. Dit edelgas zorgt voor goede geluidisolatie, voorkomt dat er warme lucht naar buiten verdwijnt en ook dat er koude lucht naar binnen komt.

Met HR+++ spreek je van drie glasplaten. Die hebben twee spouwen die gevuld zijn met hetzelfde edelgas als HR++ glas. Vaak zie je dat HR+++ ruiten ook nog zijn voorzien van een speciale coating.

Hopelijk lukt het na het lezen van dit blog om de ruiten in jouw woning te identificeren. En, ben jij er al uit of je gaat klussen met nieuwe ruiten? Hoe jij jouw hobby ook uitvoert: zorg dat je voor de beste optie kiest.