Hoe bouw ik mijn fiets om naar een Elektrische fiets?

fietsreparatie gereedschap

De elektrische fiets duikt steeds meer op in Nederland. Waar de elektrische fiets voorheen nog werd gezien als vervoersmiddel voor luie en oude mensen, is het nu een luxe artikel dat zorgt voor comfort en ervoor zorgt dat je niet bezweet aankomt op je werk. Een elektrische fiets is echter relatief duur en jouw eigen stalen ros werkt nog prima. In die situatie is een ombouwset dé oplossing voor jou. Deze sets zijn volop verkrijgbaar bij Fietsunie.

Allereerst moet je kiezen wat voor motor je wilt voor je elektrische fiets. Je kunt kiezen voor een voorwielmotor, een middenmotor en een achterwielmotor. De achterwielmotor voelt het meest natuurlijk, de keerzijde is dat je geen gesloten kettingkast kunt hebben. De middenmotor drijft de trapas aan, daardoor voelt het niet onnatuurlijk en kun je ook prima in heuvelachtige gebieden rijden. Het nadeel is dat deze ruim 2x zo duur is als de achtermotor. De voorwielmotor drijft het voorwiel aan en begint pas te lopen als je begint te fietsen. Dit is de goedkoopste oplossing. 

Als je een keuze hebt gemaakt voor de motor moet je nadenken over de accu. Welke accu perfect is voor jou is afhankelijk van hoeveel je wilt fietsen. met een accu van 10,5Ah kun je zo’n 80 km fietsen en met een accu van 20Ah kun je 180 km maken.

Het ombouwen van een fiets naar een e-bike is natuurlijk niet weggelegd voor mensen met twee linkerhanden. Kennis van elektriciteit hoef je gelukkig niet te hebben. Alle snoertjes hebben een duidelijk kleurtje, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een foutje te maken.