Waarom je sociale interacties van je hond moet sturen

Een puppy moet nog veel leren. Niet alleen zindelijkheid en trucjes, maar ook sociale interactie met andere honden moeten ze leren. Hoewel je zou verwachten dat honden automatisch de signalen van andere honden herkennen, is dat niet het geval. Net zoals mensen moeten honden leren hoe ze met andere soortgenoten om moeten gaan. Wat kan wel, wat kan niet, wanneer wil de ander dat ik stop of wanneer vindt de ander de interactie leuk? 

Puber terroriseert volwassene

Honden in hun puberfase zijn enthousiast, hebben veel energie en spelen graag met soortgenoten. Tot dusver geen probleem. De problemen ontstaan pas als de andere hond geen zin heeft in spelen. In eerste instantie zullen de signalen subtiel zijn, zoals wegkijken, weglopen of snuffelen om te kalmeren. Gaat de puber door? Dan kan het escaleren. Het gevolg is dat de volwassen hond gaat grommen en als het terroriseren niet stopt, zelf in de lucht hapt. Veel hondeneigenaren zien dit als een goed teken, want hun puberhond wordt nu opgevoed door een soortgenoot, toch? 

Bestel snel snacks voor je hond bij Aware Pet Products

Geen consequentie 

Terwijl de puber hond lekker aan het spelen is, leert het juist het tegenovergestelde van wat de mensen hopen. Het negeert signalen van de andere hond en kan zonder consequenties doorgaan met het spel. Zelfs bij het grommen en in de lucht bijten wordt de puber niet gecorrigeerd door de baas, dus is er geen reden om te stoppen. Tot de andere hond eens echt bijt en de mensen plots verbaasd en geschrokken zijn. Zolang de baas de puberhond niet corrigeert moet de andere hond letterlijk van zich af bijten. Aangezien grommen en in de lucht bijten niet werken heeft de hond geen keuze om een stap verder te gaan. Op deze manier leert een hond dus dat bijten een gepaste reactie is als het met rust gelaten wil worden. 

Gedrag corrigeren is essentieel

Hoe je sociaal gedrag tussen honden kunt sturen? Let goed op het gedrag van beide honden tijdens het spelen. Geeft de andere hond aan niet te willen spelen? Haal jouw hond dan bij je en beloon hem met hondensnacks als ‘ie dit doet. Juist door je hond te belonen om bij je te komen als een andere hond aangeeft ruimte nodig te hebben zal hij zelf reageren op deze signalen. Je leert hem namelijk alternatief gedrag voor deze signalen.