Welke accessoires heb je nodig bij een gitaar?

Als je graag op de LAG gitaar speelt, dan heb je niet perse accessoires nodig om goed te kunnen spelen. Met alleen de gitaar kun je al heel wat liedjes naspelen, maar wil je met de gitaar liedjes exact kunnen naspelen zoals het origineel ook klinkt? Dan heb je wel een aantal accessoires nodig. Deze accessoires zet ik hier op een rijtje. 

Capodasters

De capodasters zijn een handig hulpmiddel om de gitaar in een andere toonhoogte te laten klinken. Dat is nodig als je bepaalde liedjes na wilt spelen, want niet alle nummers zijn op dezelfde toonhoogte gemaakt. Een capodaster, ook wel capo genoemd, is een klem die je op de snaren van je gitaar kunt bevestigen. Daar het verschuiven van de capo kun je de toonhoogte telkens met een halve toonhoogte aanpassen. Dat zorgt ervoor dat je wat variatie kunt brengen in de klank van je gitaar en veel meer liedjes kunt spelen. 

Plectrums

Plectrums zijn platte stukjes plastic (of soms wordt er ander materiaal gebruikt, zoals been) die je kunt gebruiken bij het gitaarspelen. Je houdt tijdens het spelen de plectrum tussen de duim en wijsvinger en op die manier kun je de snaren van een gitaar of een ander snaarinstrument aanslaan. 

Stemapparaten

Bij het gitaarspelen is het belangrijk dat de snaren op de juiste manier gestemd zijn. Is dit niet het geval, dan zul je geen mooie muziek kunnen maken, want dan zal de klank vals zijn. Ook kan een stemapparaat belangrijk zijn als je een lied in een andere ‘tuning’ wilt spelen. Dan moet je de snaren op een andere manier afstemmen.