Welke soorten tennisbanen zijn er?

Tennis is een sport die op veel verschillende oppervlakken kan worden gespeeld. Elk oppervlak heeft verschillende speeleigenschappen die de speelstijl en het natuurlijke speel vermogen van de speler beïnvloeden. The International Tennis Federation classificeert elk oppervlak op basis van de snelheid van het oppervlak, variërend van langzaam (niveau één) tot snel (niveau 5).

Er zijn vier soorten hoofd ondergronden voor tennisbanen: gras, klei, hard en kunstgras tennis.

Natuurgras Gras tennisbaan

Dit is het traditionele tennisveld en beroemd als de kenmerkende banen van Wimbledon. Het is niet een oppervlak dat je tegenwoordig vaak zult zien vanwege het constante onderhoud dat nodig is om de banen in topconditie te houden

Dit oppervlak speelt erg snel en de bal stuitert meestal laag, waardoor de rally relatief kort blijft. Op gras moeten spelers veel sneller bij de bal komen dan op gravel of hardcourt. En spelen ze vaak in de handen van net spelers. De serve speelt ook meer een belangrijke rol in het spel dan op andere oppervlakken.

Klei (gravel) tennisbaan

De gravelbanen zijn gemaakt van gemalen leisteen, steen of baksteen. Dit oppervlak vertraagt ​​de bal en produceert een langzame en hoge sprong in vergelijking met andere oppervlakken. Dit maakt rally’s over het algemeen langer en meer geschikt voor basislijn spelers en spelers die graag tactisch spelen met veel spin en geweldige hoeken kunnen vinden.

Dit oppervlak neemt veel van de voordelen van grote serve’s weg, waardoor het moeilijk is voor spelers die zwaar op hun serve vertrouwen om te domineren op klei. Een van de beroemdste gravelbaan toernooien ter wereld is de French Open.

Harde tennisbanen

Zoals de naam al doet vermoeden zijn hardcourt gemaakt van geüniformeerde, stijve materialen met een acryl oppervlaktelaag. Dit oppervlak is erg populair over de hele wereld omdat het over het algemeen een goede gelijkmatige en ‘allround’ speelervaring geeft en meer consistentie biedt dan andere betonoppervlakken.

Hoewel de snelheid van spelen op hardcourts kan afhangen van het exacte gebruikte materiaal, zijn ze over het algemeen sneller dan klei, maar niet zo snel als gras. Zowel de Australische als de Amerikaanse opening worden op dit oppervlak gespeeld. 

Kunstgras Tennisbaan

Dit is een synthetisch oppervlak met het uiterlijk van gras en speelt in veel opzichten op dezelfde manier. De bal zal snel doorlopen en over het algemeen laag blijven, maar is ook een goed oppervlak voor alle spel standaarden om te leren, omdat de sprong gelijk is en een consistent niveau van spin biedt. 

Hoewel dit de belangrijkste oppervlakken zijn, heeft de ITF ook classificaties voor oppervlakken van beton, asfalt en tapijtbanen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.sportvelden.nl